Rostos érvek: miért, mikor, hogyan
Nem pusztán fogyókúra, hanem életmód váltás
A TomanDiet diétás és életmódprogram lényege, hogy egymásra épülő szakaszokból áll, könnyen beilleszthető a napi rutinba, önsanyargatás nélkül segít a fogyásban, és a teljes program ideje alatt szakértő kezekben vagyunk. Az utolsó szakasz abban segíti a TomanDiet program követőit, hogy az elsajátított speciális étkezési szokásokat képesek legyünk hosszú távon beépíteni a napi rutinba.
Annak érdekében, hogy a sikeresen leadott kilók hosszútávon se jöjjenek vissza, a TomanDiet program dietetikusai segítenek olyan egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes étrendet kialakítani, melynek alappillére a rostdús táplálkozás. Az optimális rostbevitelt egyrészt a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása biztosítja.
Ha étrendünkben – akár a reggeli, akár valamelyik kis étkezés részeként – zabkorpa, illetve zabpehely is szerepel, még inkább növelhetjük rostfogyasztásunkat.
A zabpehely számos pozitív tulajdonsága, valamint sokrétű felhasználhatósága miatt igen kedvelt alapanyag napjainkban. Fogyaszthatjuk önálló ételként joghurtba, kefirbe belekeverve, vízzel vagy tejjel felfőzve, ízlésünk szerint ízesítve; de belekeverhetjük számtalan ételbe, süteménybe is.
Rostja a béta-glükán, egyfelől gátolja az epesavak ún. enterohepatikus körforgását (vagyis a zsigerek és a máj közötti körforgást), ily módon képes csökkenteni a koleszterinszintet. A fizikai kötődés révén csökkenti a trigliceridszintet, amely a szív-és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktora. Másfelől pedig a béta-glükán segít egyenletes szinten tartani a vércukorszintet azáltal, hogy a szénhidrátok felszívódását, illetve az emésztés folyamatát lassítja.
A zabpehely a magas rosttartalmának köszönhetően – megfelelő folyadékfogyasztás mellett – jótékony hatással van a bélműködésre, valamint a teltségérzet kialakítására is. Ezáltal elkerülhető a túlevés, valamint csökken az elhízás kockázata. Összetett szénhidrátokban gazdag, amelyek biztosítják a szervezet számára a megfelelő kalóriamennyiséget. Glikémiás indexe (GI) pedig közepes, aminek köszönhetően a vércukorszintet nem hirtelen, hanem fokozatosan emeli meg, fogyasztása után pedig hosszabb ideig tart a jóllakottságérzetünk. Ásványi anyagokban is bővelkedik, így pl. megtalálható benne a kalcium, magnézium, kálium és vas, valamint magas a B- és az E-vitamin tartalma is, amelyek bevitelére fontos figyelni a Toman Diéta során is.
Az írás eredetije megjelent a TomanDiet.hu oldalon.
A Genium Orvosi és Esztétikai Lézerközpont a TomanDiet partnerintézménye.