Kézsebészet

Mindennapi tevékenységeink jelentős része kötődik a kézhez, valamennyi tevékenységünk eszköze, közvetítője a kéz. A kézsebész, traumatológus a kéz egy-egy sérült vagy elveszett funkciójának helyreállítását végzi. Pattanó ujj, ganglion, alagút szindróma kivizsgálásával és műtéti megoldásával, ínhüvelygyulladások, teniszkönyök-golfkönyök konzervatív műtéti vagy lézeres kezelésével teljes funkció érhető el.

Valamennyi panasszal fordulhatnak dr. Novoth Béla plasztikai sebész, kézsebész-traumatológus szakorvoshoz.

Alagút szindrómák

Leggyakrabban a könyök belső oldalán, vagy a csukló tenyéri oldalán futó vaskos ideg valamilyen okból nyomás alá kerül. Tünete a nyomás alá került idegtől függően különböző ujjak zsibbadása, esetleg mozgáskiesése. Amennyiben az ideg felszabadítása ez nem történik meg időben, és mozgáskiesés is társult az érzéskieséshez, maradandó, vagy csak részlegesen gyógyuló állapot jöhet létre.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét általában altatásban vagy érzéstelenítésben (adott terület feltárása, és az ideg nyomás alóli felszabadítása).

Fejlődési rendellenességek a kézen

Hátterében öröklött tényezők vagy a terhesség alatt ért tényezők állnak. A kézsebész az elváltozás megszűntetésében vagy mértékének csökkentésében, a sérült funkció vagy esztétikai látvány javításában segíthet. A vizsgálatot (szakorvosi manuális vizsgálat, általános és laboratóriumi vizsgálatok, ultrahangvizsgálat) követően műtéttel biztosítjuk a korrekciót.

A kéz fejlődési rendellenességeit ideális gyermekkorban műtéttel korrigálni. Általában egy éves korban, de az elváltozástól függően ez lehet akár néhány hónapos kor is. A teljes rekonstrukciót ideális az iskolába menetel előtt befejezni.

Gyermekkori rögzült hüvelykujj (pollex flexus congenitus)

kézsebészet, műtét

A hüvelykujj alapperci barázdája magasságában lévő ínhüvely szájadékon a hajlító ín nem tud keresztül csúszni. Az ujj végperce általában hajlított, ritkán nyújtott helyzetben rögzül.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét általában altatásban (az ínhüvely szájadékot bemetszük, ezáltal a kaput szélesre tárjuk és a hajlító ín szabad csúszását biztosítjuk).

Ganglionok

A kéz ízületein, vagy ínhüvelyein képződő kiboltosulások. Ezek lehetnek fájdalmasak, vagy csak esztétikailag zavaróak. A kézsebészeti beavatkozás célja az elváltozások eltűntetése, és ezzel a kellemetlen érzés megszűntetése.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét általános, vagy helyi érzéstelenítésben (a gangliont a felette ejtett metszésből eltávolítjuk, a kiújulás megelőzésére sokszor szükséges az ízület megnyitása is.)

kézsebészet, traumatológia

Dupuytren kontraktura

A tenyéri aponeurosis (kötőszövetes hálózat) nem tisztázott eredetű megvastagodása, zsugorodása. Az elváltozás következmény az ujjak különböző fokban létrejövő hajlított helyzetű kontrakturája. Az orvosi beavatkozás az ujjak zsugorodásának megakadályozását célozza, vagy a már hajlított helyzetben rögzült ujjak kiegyenesítését, így érhető el a kéz mozgásfunkciójának visszaadása.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét (gyakorlott kézsebészt igénylő beavatkozás, általános vagy helyi érzéstelenítésben), melynek lényege az ujjakat hajlított helyzetben rögzítő aponeurosis lehetőség szerinti teljes eltávolítása.

Pattanó ujj

A tenyéri barázda magasságában lévő ínhüvely szájadékon a hajlító ín nem tud keresztül csúszni. (Nem fér át a lyukon.) Az ujj hajlítása, vagy nyújtása egy fájdalmas pattanás mellett lehetséges csak.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét helyi érzéstelenítésben (az ínhüvely szájadékot bemetszük, ezáltal a kaput szélesre tárjuk és a hajlító ín szabad csúszását biztosítjuk).

A vizsgálat menete:

 • kórelőzmény – a korábbi mozgásszervi panaszok és betegségek feltérképezése
 • funkcionális vizsgálat – kézfunkcionális vizsgálata, kisízületek mozgásterjedelmének és deformitásainak, tengelyeltéréseinek vizsgálata
 • ultrahangvizsgálat vagy szükség esetén perifériás idegek vizsgálata: az ujjak működését végző izmok beidegzésének vizsgálata, az érzőbeidegzés vizsgálata
 • terápiás javaslat
 • műtét
 • kontroll

SZAKEMBERÜNK

Dr. Novoth Béla

plasztikai sebész, kézsebész, traumatológus, sebészeti lézerspecialista

Jelentkezzen be vagy kérjen visszahívást!

Kérdése van? Több információt szeretne? Időpontot egyeztetne? Adja meg telefonszámát, és munkatársaink hamarosan felkeresik Önt.

  Név (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Mikor hívhatjuk?
  Kérjük, jelölje meg a napszakot vagy hozzávetőleges órát, amikor munkatársunk telefonon keresheti Önt.

  E-mail cím

  Ellenőrző mező: mennyi 5+5? Kérjük írja be a számot.

  

  Rólunk

  

  Fotona technológia

  

  Média megjelenések

  

  Kisokos

  
  

  Látogasson el hozzánk!

  1146 Budapest, Thököly út 137
  Tel: 06 1 700 4422
  E-mail: rendeles@genium-med.hu